Rendőrök távolították el a párizsi politikatudományi egyetemről a palesztinbarát tüntetőket (VIDEÓ)

2024. május 03. 17:54

A tüntetők csütörtök este hirdettek ülődemonstrációt, miután sikertelennek nevezték az egyetem vezetése által összehívott vitát a Közel-Keletről.

2024. május 03. 17:54

Nyitókép: X

Rendőrök hatoltak be péntek délben a párizsi politikatudományi egyetemre (Sciences Po), majd erőszak alkalmazása nélkül kitessékelték az épületből a palesztinbarát, tüntető diákokat.

A tüntetők csütörtök este hirdettek békés ülődemonstrációt, miután sikertelennek nevezték az egyetem vezetése által összehívott vitát a Közel-Keletről.

A vita során az egyetem vezetése visszautasította, hogy felülvizsgálják az intézmény izraeli egyetemekkel fennálló kapcsolatait. A beszélgetés után hat egyetemista éhségsztrájkba kezdett a gázai övezeti palesztin áldozatok melletti szolidaritása kifejezéseként.

Ezt is ajánljuk a témában

A szemtanú diákok beszámolói szerint az egyetem vezetése csütörtök este távozásra szólította fel a demonstrálókat, és bejelentette hogy az intézmény központi épületeit bezárják, ezért otthoni távmunka végzésére kérte meg péntektől az egyetem hallgatóit és dolgozóit.

A pénteki hatósági beavatkozás kezdetekor már csak mintegy 50 tüntető volt az épületben.

A rendőrök az egyetem főépületéhez vezető utcát már a délelőtt folyamán lezárták. A diákok a rendőri intézkedést eltúlzottnak nevezték, és azt is elmondták, hogy hiányolták az egészségügyi támogatást az éhségsztrájkot folytató diáktársaik mellől.

A rendőri fellépést az tette lehetővé, hogy erre országszerte engedélyt adtak a tüntetésekben érintett intézmények vezetői; így már csütörtök este kiürítettek 23 egyetemi épületet. Több helyen pedig rendőri beavatkozás nélkül is sikerült rábeszélni a demonstrálókat a helyszín elhagyására.

A Franciaországban egy hete kezdődött palesztinbarát tiltakozások központja továbbra is a Sciences Po párizsi, valamint vidéki épületei,

és a megmozdulások ezenkívül csak néhány más egyetemre terjedtek ki. Pénteken nemcsak a párizsi Science Pón, hanem az intézmény lyoni fakultásán és a lille-i újságíró-iskolában sem volt tanítás, mivel ott is megszállták az oktatási épületeket a palesztinbarát tüntetők.

(MTI)

A felvételt itt tudja megtekinteni:

***

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. május 04. 18:13
Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára.
Tommaso
2024. május 03. 21:01
szavak szintjén Orbán fontosnak tartja a szuverenitást, mégis a szuverenitásunkat veszélyeztető Orosz Birodalom szolgája lett, a Kollaboráns Felcsúti Geci.
Tommaso
2024. május 03. 20:58
Orbán annyira BÉKAszerető, hogy inkább lemondana a Tiszántúlról a románok javára, mintsem honvédő háborúba bonyolódjon velük. Ezt nem én találtam ki. Ezt maga Orbán nyilatkozta. Neki ugyanis legfontosabb az emberélet, az ország mérete az másodlagos. És egy roménok elleni háborúban óhatatlanul magyar honvédek esnének el. Ezt pedig Orbán nem akarja, Ezért inkább Trianon2.0, hadd vigyék a románok a Tiszántúlt. Úgyis régóta fáj már rá a foguk.
zsolt196969
2024. május 03. 20:51
Orbán annyira békaszerető, hogy inkább lemondana a Tiszántúlról Ezt írja tommaso DK kis pöcs. Béka szerető.???Mindenki nem dughat kecskét te buzi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!