Lecsapott a rendőrség a szuverenitásvédelmi törvény ellen tüntetőkre Grúziában (VIDEÓ)

2024. május 01. 09:13

A legalább részben külföldről finanszírozott szervezetekről készül törvényt hozni a grúz parlament, ami ellen nagy erőkkel tüntet az ellenzék, ugyanakkor a kormány támogatói is utcára vonultak. A nyugati hatalmak csóválják a fejüket.

2024. május 01. 09:13
Grúzia: Tbilisziben tüntetnek a külföldi ügynökökről szóló törvény ellen és mellett is

A grúz biztonsági erők kedden késő este vízágyút, könnygázt és kábító gránátokat vetettek be a parlament előtt tüntetők ellen – írja az Euractiv. A tüntetések azért törtek ki, mert a grúz parlamentben épp zajlik a „külföldi ügynökökről” szóló törvény vitája, amelyet az ellenzék és a nyugati országok tekintélyelvűnek és orosz ihletésűnek tartanak.

Ugyanakkor a kormány támogatói is hatalmas tüntetésen fejezték ki támogatásukat.

A Reuters szemtanúi szerint egyes rendőrök fizikailag támadtak a kormányellenes tüntetőkre, akik tojásokkal és palackokkal dobálták őket; majd a rendőrök könnygázzal, vízágyúval és kábító gránátokkal kényszerítették a tüntetőket a parlament épülete előtti területről.

Levan Khabeishvili, Grúzia legnagyobb ellenzéki pártjának, az Egyesült Nemzeti Mozgalomnak a vezetője véres arccal és monoklival az arcán posztolt egy képet az X-en. Egy párttisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy Khabeishvilit a rendőrség megverte, miután eltűnt Tbiliszi központjában.

Miután a parlamenttől elkergették őket, mintegy kétezer tüntető továbbra is blokkolta Tbiliszi fő Rustaveli sugárútját, kávézóasztalokkal és szemetesekkel torlaszolva el azt.

Korábban a rohamrendőrök paprikasprayt és gumibotot használtak, hogy eltávolítsanak néhány tüntetőt, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a törvényhozók elhagyják a parlament hátsó bejáratát.

Salome Zourabichvili grúz elnök, a kormányzat ellenfele, akinek hatalma többnyire ceremoniális, az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a fellépés „teljesen indokolatlan, és aránytalan” volt, és hogy a tüntetések békésen zajlottak.

A törvényjavaslat tovább fokozta a megosztottságot a mélyen polarizált dél-kaukázusi országban, és a kormányzó Grúz Álom pártot szembeállította az ellenzéki csoportok, NGO-k, hírességek és az elnök személye által támogatott tiltakozó mozgalommal.

A parlament, amelyben a Grúz Álomnak és szövetségeseinek van többsége, valószínűleg jóváhagyja a törvényjavaslatot, amelynek még két olvasaton kell átmennie ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

A törvényhozók a keddi ülést szavazás nélkül fejezték be, a vita szerdán folytatódik.

A törvényjavaslat előírná, hogy a külföldről származó finanszírozásuk több mint 20 százalékát elnyerő szervezeteknek „külföldi ügynökként” kell regisztrálniuk magukat. A grúz kritikusok a törvényjavaslatot „orosz törvénynek” nevezték, és a hasonló orosz törvényhez hasonlították.

Kormányellenes tüntetők ezrei zárták le éjszakánként Tbiliszi központi utcáit azóta, hogy a parlament április 17-én elfogadta a törvényjavaslat első olvasatát.

Hétfőn a kormány által szervezett, a törvényjavaslatot támogató tüntetésen több tízezer ember vett részt, akik közül – a beszámolók szerint – sokakat a kormánypárt buszokkal szállított a tartományi városokból.

Oroszországot sok grúz nem kedveli az Abházia és Dél-Oszétia régiók támogatása miatt. Grúzia ezt a két régiót 2008-ban elvesztette az Oroszországgal vívott rövid háborúban.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió – amely decemberben megadta Grúziának a tagjelölti státuszt – bírálta a törvénytervezetet. Az EU tisztviselői szerint a törvény akadály leehet Grúzia csatlakozási folyamatában.

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. május 01. 10:29
És az se számítson különb elbánásra, akiről beigazolódik hogy bármi ilyesmit támogat, pénzel vagy szellemi támogatást nyújt neki. Az olyan szintű fenyegetettséget jelent ami bármilyen eszköz használatára feljogosít. (van egy olyan érzésem hogy Alexke meg az apucikája többet nem lesz hivatalos a fehérházba)
Interista
2024. május 01. 10:27
Nem amerikai felbújtás ez is. Gyanús.
Szerintem
2024. május 01. 10:20
Nagy erőkkel tüntet az ellenzék? Ez csak annak a bizonyítóerejű beismerése, hogy külföldről, idegen hatalmak tolják és pénzelik őket. Régen még titokban működtek az ilyen ügynökök, kémek és jól rá is basztak, ha elkapták őket. Ma meg már nyíltan, mindenféle "civileknek" egyebeknek álcázva magukat, az iilyen idegen hatalmi beavatkozás jogát követelik,
Agricola
2024. május 01. 10:19
„Rajta te sas szívű, vas kezű had, Hej a jó doni penge jóóól odacsap, odacsap…”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!