Fedezzük fel magunknak Közép-Ázsiát!

2024. május 16. 06:54

Ázsia szíve, a világ legfontosabb régiói közötti összekötő terület: KözépÁzsia egyre inkább felkerül a térképre, és van is miért.

2024. május 16. 06:54
Astana,,Kazakhstan,-,December,12,,2022:,Aerial,View,Of,Baiterek
Kohán Mátyás

Nyitókép: Asztana, a kazah főváros látképe
Fotó: Shutterstock

Hosszú évek totális érdektelenségét követően a Nyugat mintha felfedezte volna magának Közép-Ázsiát, a Szovjetunió öt volt tagköztársaságából álló, Kína, Oroszország, Afganisztán és Irán közé ékelődő, muszlim többségű régiót. Tavaly szeptemberben Joe Biden amerikai elnök a történelemben először találkozott külön New Yorkban az öt közép-ázsiai államfővel, és tett egy nehezen visszautasítható ajánlatot: nem is kell csatlakozniuk az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, elég, ha a betartatásukban együttműködnek, így máris megnyílik a lehetőség a nyugati nyitásra s a régió két nagyfiúja, az oroszok és a kínaiak kiegyensúlyozására. Emmanuel Macron francia elnök, Nyugat-Európa pillanatnyilag egyetlen külpolitikai ambíciókkal bíró vezetője novemberben látogatott el a két legfontosabb közép-ázsiai országba, Üzbegisztánba és Kazahsztánba, az afrikai francia hídfőállások gyengülése közepette tőlük szeretne a hazai atomerőműveknek uránt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­­e­l­d­­­ ­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­i­ ­­­p­­­u­n­­­c­­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!